Declaració de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya

Declaració de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya

Les entitats i organitzacions sota signants volem mostrar el nostre rebuig al Reial Decret-Llei 16/2012 per vulnerar clarament el dret a la salut .En el cas de Catalunya, valorem la iniciativa d’ocupar-se de l’atenció sanitària de Catalunya amb criteris més amplis dels que el Decret-Llei 16/2012 estableix i entenem les dificultats que se’n deriven. Tanmateix considerem que la Instrucció 10/2012 del Departament de Salut de Catalunya  no garanteix el dret a la salut per a tota la població, en tant que estableix el requisit de l’empadronament i, per tant, deixa part de la població amb un accés nul o parcial al sistema sanitari.
A partir del nostre treball en l’àmbit de la salut, hem pogut comprovar com l’aplicació d’aquesta Instrucció, que es va posar en marxa a partir del 1 de setembre del 2012,  ha donat lloc a tot un conjunt de situacions de vulneració del dret a la salut al nostre territori. Considerem que la salut és un dret universal irrenunciable, i que els nostres governs han de garantir l’exercici d’aquest dret a tota la població sense distincions. Per aquest motiu, aquesta plataforma té l’objectiu de vetllar pel compliment del dret universal de protecció i accés  als Serveis Sanitaris a Catalunya.

Les entitats d’aquesta Plataforma rebutgem de forma rotunda el canvi de model d’atenció sanitària que suposa l’aplicació del Decret-Llei 16/2012 i denunciem que l’accés al dret de la salut a Catalunya estigui vinculat a un tràmit administratiu com l’empadronament, tal com assenyala la Instrucció 10/2012.

Són temps difícils per a garantir els drets socials, per això cal que totes i tots sumem les nostres forces i oferim resistència a totes aquelles polítiques que, justificant-se en la crisi econòmica, contribueixen a construir societats cada cop més desiguals i injustes.
Per tot això, demanem:

–       Al govern de l’Estat espanyol que derogui el Reial Decret Llei 16/2012 perquè vulnera clarament el dret a la salut. I quan això es doni, al Govern de la Generalitat de Catalunya que revoqui la Instrucció 10/2012 del Departament de Salut. –        Al govern de la Generalitat de Catalunya que garanteixi d’una forma real i efectiva el dret a la protecció i cura de la salut individual i col·lectiva de tota la població sense distinció en funció de la situació administrativa . Això implica que reconsideri les mesures  que dificulten, amb la seva Instrucció, l’accés de les persones que viuen a Catalunya a gaudir d’una atenció Sanitària gratuïta i universal.

–        Al Govern de la Generalitat de Catalunya que vetlli de forma especial per aquelles persones que es troben en especial situació de vulnerabilitat social, ja que considerem que amb la Instrucció no ho fa.
–        A l’administració local, que garanteixi el dret de tota persona a empadronar-se, fent així efectiva l’obligació que tenen d’oferir als seus veïns i veïnes mecanismes per fer-ho.
–        Als professionals de la salut que compleixin el seu jurament hipocràtic, actualitzat per la Declaració de Ginebra, i per tant garanteixin tots els mecanismes necessaris per atendre a totes les persones que ho requereixin.
–        A les entitats, organitzacions i població civil en general, que col·laborin amb nosaltres per a què junts ens constituïm com una ciutadania que, en tant que titular dels seus drets, vetlli i exigeixi als seus poders públics un context favorable per a poder exercir-los lliurement.

Sense l’Atenció Sanitària Universal no hi ha garantia de drets.
Anuncios
Esta entrada fue publicada en Atenció Sanitària Universal a Catalunya. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s